Kafeplac bloguje

Káva je pro nás čirá radost, naše černé zlato a nápoj, bez kterého je den smutnější. Bez špetky kofeinu ani ránu. Za ty roky jsme si vybudovali slušnou závislost a hrdě se k ní hlásíme. Pokud někdo založí "Caffeine Anonymous", budeme prvními členy, ale bez zjevné snahy se napravit. Prostě nás baví kávu nejen pít, ale také o ni mluvit, poznávat nové pražírny nebo kavárny, zkoušet receptury. Proto jsme si pro vás připravili sekci "Vášeň", což je také jedno slovo z našeho sloganu a znamená pro nás hodně. Rádi se s tebou podělíme o naše recepty, triky nebo tipy na kavárny ať už u nás nebo v zahraničí. 

 

 

 

V létě je kafe COOL

Je to tak. Dočkali jsme se. Léto se ukazuje v plné parádě, teploty atakují tropických 30 stupňů... A to je přesně doba, kdy každý kávomilec řeší, co s tím. Zahřívat se dobrovolně zevnitř, pokud tě nesužuje angína, je blbost. Na řadu tak přichází studené varianty obsahující to, co všichni milujeme - kofein! Zde malá inspirace vybraných drinků, které u nás zaručeně vedou.   "Cold brew, espr...

Jaká káva je u Čechů nejoblíbenější?

  Začali jsme pátrat a upřímně, žádné překvapení se nekoná, i když.... Došlo nám a statistická věda to potvrzuje, že se stále velké oblibě těší rozpustné kávy různé kvality, v přípravě vyhrává "turek" a nejvíce se kupuje již mletá káva. Pár informací nás ale zaujalo! U nás se prý vypije ročně 19 000 tun a nějakou kávu si ročně zakoupí asi 95% Čechů, tedy skoro každý. Spotřeba sice kle...

Recept na Torch Mountain dripper

Už chvíli si filtrovanou kávu připravujeme přes japonský dripper Torch Mountain, a protože nám z něho káva fakt chutná - má čistou chuť a dokáže krásně vystihnout její chuťový profil, nebudeme dělat tajnosti a ukážeme vám tu náš repcet :) U nás jsme jediní, kdo mají výrobky od Torch k dispozici a tak se sluší a patří ho s vámi sdílet, no ne?   Notičky k našemu receptu: množství kávy: 14g ...

Kafe jako dárek? Jasně!

  Máme měsíc do Vánoc a každý z nás přemýšlí o tom nejlepším dárku, který může svým blízkým darovat. Často dostáváme dotazy, jakou kávu koupit a při návštěvách kaváren (nyní spíše výdejových okýnkách) jsme svědky rozhovorů baristy a zákazníka, jakou kávu si zde má koupit, protože ji má jako dárek. Tenhle článek nemá ambice být zdrojem informací pro zkušené a znalé kávomilce, ale chce zejmé...

Způsoby filtrování kávy

  Filtrovaná káva se těší velké oblibě právě proto, že si jí dokážeme připravit v pohodlí domova (nebo aktuálně home officu) a při dodržení pár jednoduchých pravidel můžeme docílit chuti, za kterou se nemusí stydět ani zkušený barista. V tom je její kouzlo. Výběrovou kávu s chutí, co tě dostane doslova do kolen, může zvládnout fakt každý z vás. Je spousta metod příprav, vedle těch osvědčen...

Kvalita je více než kvantita. O kávě s Lukášem z Illimité Specialty Coffee

Vzpomínám si, jak jsem poprvé psal přes Instagram Lukovi, že bych rád ochutnal jeho kávu, že jsem slyšel naprosto skvělé reference a to ve mně vzbudilo zvědavost a nutkání co nejdříve ochutnat výběrovku od našich sousedů. Tehdy jsem jen lehce tušil a po ochutnání a už pak i věděl, že Illimité bude kávová láska na celý život. Srdcem i mozkem celé pražírny ze Svätého Antona je Lukáš Kubíny, jehož fi...

Kavárna doma?

Všem nám teď chybí naše oblíbené kavárny, kde v průběhu pracovního týdne hledáme aspoň na chvíli oázu klidu a nebo kam o víkendu bereme své drahé polovičky, kamarády, blízké. Kdo má rád kávu, má určitě tu svoji oblíbenou kavárnu, espresso bar, bistro, bez jehož návštěvy se prostě neobejde. Chodíme tam nejen kvůli výborné kávě, ale také kvůli lidem, co nám ji připravují, kvůli atmosféře a nebo třeb...

Co a kde číst o kávě?

  Aktuálně se náš denní režim výrazně smrknul a zmizely některé aktivity, díky kterým jsme neměli čas třeba..... třeba na čtení. Takže jestli se ti už Netflix zajídá, televizní zprávy ti přijdou pořád jako přes kopírák, pak tě snad zachráníme výběrem zajímavých webů, časopisu nebo knihy, které se věnují kávě a její přípravě. Sami je čteme a tím si rozšiřujeme znalosti a dovednosti - on to ...

V60: Metoda 4:6 podle Tetsu Kasuya

  Co kdybychom dneska experimentovali a představili si metodu přípravy kávy přes dripper Hario V60, která v roce 2016 zajistila vítězství Brewers Cupu na World of Coffee pro Tetsu Kasuya? Metoda má tajemný název 4:6 a my ti hnedka vysvětlíme, co za tím vězí. Princip metody: Metoda 4:6 je založena na faktu, že první dvě zalití vodou má největší vliv na sladkost a aciditu připravované kávy...

Kdy je čerstvá káva ideální na přípravu?

Častokrát se na to ptáte, často to řešíte. Dneska se podíváme na to, kdy je ten správný čas na otevření a přípravu čerstvé zrnkové výběrové kávy a také na to, jak ji vhodně skladovat. Nebudeme řešit, co kdy a kde bylo napsáno, zkusíme ti napsat náš pohled na věc. A tak jdeme na to, není čerstvá káva jako čerstvá káva... Nejdříve stručně o tom, co probíhá v zrnu bezprostředně po upražení - tzv. de...

Nahoru
15 položek celkem