Flat white jsi měl ráno, po obědě jsi do sebe hodil double espresso a teď by sis dal něco osvěžujícího. Na výběr toho je více, ale pojďme se podívat na v poslední době hodně oblíbený cold brew - za studena filtrovaná káva, co nakopne, osvěží a pohladí i tvoje chuťové pohárky.
Základní prvkem pro přípavu je “čas” - pokud si ho chceš dát, musíš přemýšlet minimálně 12 hodin dopředu. Dobré věci zkrátka nejsou otázkou okamžiku. A proč tak dlouho? Teplotu vody při přípavě klasickýho filtru musíte nahradit dostatkem času, který vám zajistí tu správnou extrakci z mleté kávy. Zkrátka teplo za čas. Když vydržíš ještě déle, odměnou ti budiž dokonalá exploze sladších chutí, které se díky studené přípravě projeví v kávě více.
Jak na něj?
Je to jednoduché a nám se nejlépe osvědčil tento recept: 40g nahrubo namletého zrna určeného pro filtr (Comandante mlýnek nastavený na 35 kliků), zalít 500g vody, lehce promíchat a šup s tím do lednice, hlavně zavřít víčkem a trefit správnou velikost nádoby, oxidace není náš přítel. Střih. 12-14 hodin uteče jako voda a poté stačí pouze přefiltrovat, doplnit 100g ledu a servírovat nebo přelít do termosky. Poměr výsledného cold brew je cca 1:14, počítej s trochou ztráty váhy při filtraci, která zůstane v samotné mleté kávě. Pokud jsi jedinec se slabším srdcem, přidej více vody nebo ledu. Servíruj třeba s plátkem pomeranče.
Chcete ještě více experimentovat? Zvýraznit chuť kávy nebo se jen odlišit. Přidej do do bandasky buď max. 1g cukru na cca 100g nápoje nebo třeba celý pomeranč. Tu správnou kombinaci je potřeba vychytat, ale představ si to těšení se na ráno.
Jo a nezapomeň do mrazáku přidat formu na led - mluvíme z praxe a “kolt brjů” bez ledu je jako….
V dalším článku ti prozradíme naše praktické vychytávky při přípravě.
