V létě je kafe COOL

Je to tak. Dočkali jsme se. Léto se ukazuje v plné parádě, teploty atakují tropických 30 stupňů... A to je přesně doba, kdy každý kávomilec řeší, co s tím. Zahřívat se dobrovolně zevnitř, pokud tě nesužuje angína, je blbost. Na řadu tak přichází studené varianty obsahující to, co všichni milujeme - kofein! Zde malá inspirace vybraných drinků, které u nás zaručeně vedou.

linka_tenka 

"Cold brew, espresso tonic aneb v ledové společnosti"

 linka_tenka

Coldbrew

Fenomén posledních let - za studena připravovaná káva. Věnovali jsme jí v minulosti celý článek, ale opáčko je matka moudrosti. Důležitá informace na začátek - příprava chce čas. Ideálně 12 hodin v lednici, klidně i více, takže připravit předchozí den. Během studené extrakce káva dostává sladší chuť, výsledek tedy bude vždy o trochu odlišný oproti přípravě s horkou vodou. Coldbrew si připrav ideálně v poměru 1:14, ale včetně ledu. To znamená např. 40g kafe a 500g studené kvalitní vody. Musíš počítat s přidáním cca 100g ledu, aby měl nápoj pořádné "balls". Za nás doporučujeme ovocnější a sladší varianty filtrované kávy. Třeba tahle pecka od Coffee Square.

 

Japanese iced coffee

Neboli káva připravovaná klasicky  horkou vodou, ale do nádobky naplněné ledem. Velmi oblíbený recept na přípravu zejména v Japonsku, odtud ten název. A jak na to? Připrav si 180g hodně studeného ledu, ideální je vychladit i samotnou konvičku, do které se bude kafe filtrovat. Pak už stačí využít oblíbenou metodu na filtrování. U nás třeba V60, kde na 20g v této variantě zalíváme 180-200g horké vody. Nechceme mít přeci slabý a nezajímavý filtr, proto volíme méně horké vody. Část ledu se rozpustí téměř okamžitě, ale cca 60-80g ledu by ti tam mělo zůstat. Hotovo, připraveno k servírování a okamžitému pití. A jaká káva se na toto hodí? Zde se neboj experimentovat - touhle formou přípravy se odhalí další chutě, které za horka tolik nevyzní. Nám chutná třeba Guatemala z naší edice káv.

 

Espresso tonic

Taky ET (ýtý). Za horkých dní do nás zahučí aspoň jeden. Příprava není nijak složitá, ale to pečlivější musí být. Pravidla pro přípravu espressa jsou jasná - jen místo klasického hrnku volíme raději malou konvičku se zobáčkem. Aby toho bylo akorát, připravujeme ET z double espressa. Připravíme si sklenici dle libosti, naplníme cca 6 středně velkými kostkami ledu, přidáte 1 dcl toniku. A zde začíná čarování. Vybrat dobrý tonic, který si bude rozumět s "eskem" není jen tak. Na plastem balené 2 litrové toniky zapomeň. Tohle chce něco lepšího, ze skla, co má objem 200-250 ml a taky něco, co má fakt bubliny. Není nic horšího, než "vyšeptalý" tonik, který ze skvělého drinku připraví nudu. My frčíme na toniku zn. Thomas Henry - žlutá etiketa, dá se koupit třeba i v kaufzemi, za cca 30-35 Kč. Další dobrou volbou je Double Dutch. Nic dalšího jsme neměli potřebu hledat. A teď už stačí jen nalít opatrně kávu přes kostku ledu, aby se vytvořily dvě vrstvy nápoje, dozdobit plátkem citronu a třeba i rozmarýnem, přidat krátké brčko a je to. Esko připrav klidně ze stálice naší nabídky - Candies And Nuts od Illimité.

 

Nitro Coldbrew

Další drink, co nás neskutečně baví, ale v domácích podmínkách si ho těžko připravíš. Za vyzkoušení ale určitě stojí. Tenhle nápoj je totiž úplně jiná káva. Krémová textura podobná právě natočenému stoutu, sladká chuť, krásná pěna na vrhu. Pohled na pomalu utíkající mikrobubliny díky použitému dusíku je bomba. Tenhle drink mají dotažený k dokonalosti kluci z Chroast Espresso baru v Hradci Králové, v letní sezóně je téměř denně na "čepu" a vyplatí se pro něj zajet. Přísaháme!

 

Tímto seznam letních a chladivých coffee drinků zdaleka nekončí, ale my jsme se rozhodli ukázat ty, které u nás vedou na plné čáře a bez kterých si nedokážeme představit pořádné léto. Tak si je zkus připravit a dej nám vědět, jak se ti povedly :)