Co kdybychom dneska experimentovali a představili si metodu přípravy kávy přes dripper Hario V60, která v roce 2016 zajistila vítězství Brewers Cupu na World of Coffee pro Tetsu Kasuya? Metoda má tajemný název 4:6 a my ti hnedka vysvětlíme, co za tím vězí.
Princip metody:
Metoda 4:6 je založena na faktu, že první dvě zalití vodou má největší vliv na sladkost a aciditu připravované kávy. Prvních 40% vody ovlivní tedy přímo chuť, zbývajících 60% pak ovlivní sílu výsledného nápoje. Jednoduše lze říci, že pro větší sladkost kávy budeš v rámci prvního zalití používat méně vody a pokud budeš chtít naopak kávu více acidnější, při prvním zalití použiješ více vody. Lépe ti poradí asi obrázek, který jasně ukazuje všechny fáze - ty jsou časově rozděleny vždy do 45 vteřin, pro tento recept používáme 20g kávy pro 300g vody. Cílem je vždy zachovat poměr 4.6 nebo chceš-li, tak 40% na 60%. Obrázek si taky můžeš pohodlně stáhnout a vytisknout ve formátu pdf.
Notičky k našemu receptu:
množství kávy: 20g
hrubost mletí: hrubé - jako na french press
množství vody: 300g
poměr: 1:15
teplota vody: 93 st. C
dripper: Hario V60 v02
Pro první zalití využijeme 50g vody, počkáme 45 vteřin - v tomto čase by měla veškerá voda protéci (a pokud neproteče nebo naopak hodně rychle, uprav hrubost mletí). Přidej 70g vody do celkového množství 120g a opět počkáme 45 vteřin. Tím je první fáze, oněch 40% splněna. V dalších fázích pak budeme dolévat vždy 60g vody a opět vždy s rozestupem času 45 vteřin. Celý recept bys měl zvládnout v čase 3:30. Pokud i v tomto čase budeš mít vodu v dripperu, už ho odstav. Odměnou ti bude nádherně sladká káva.
Pozn.: Pro přípravu jsme použili v60 ve velikosti 02 upravenou přímo pro přípravu podle Tetsu, má jiné vroubkování a zakončení samotného konusu. Ale stejně tak ti poslouží i klasická v60 velikosti 02, ale pokud chceš takovouto hezkou černou.... tak chápeme :)
hrubost mletí je klíčová... a Timemore C1 to zvládne skvěle