VZHLEDEM K VYTÍŽENÍ ZÁSILKOVNY.CZ U DOPRAVY DOMŮ JE MOŽNÉ, ŽE TVŮJ BALÍK BUDE DORUČEN VE VÝJIMEČNÝCH PŘÍPADECH NA NEJBLIŽŠÍ ODBĚRNÉ MÍSTO. OMLOUVÁME SE, NEDOKÁŽEME TO OVLIVNIT.

Základní recept pro Kalitu Wave

Druhá adventní neděle se nám zdá skvělá na představení univerzálního receptu pro přípravu filtru pomocí Kality Wave. U nás používáme obě velikosti, jak 155, tak 185. Na fotkách nám pózuje větší z nich, 185, navíc v provedení Tsubame z nerezu - sluší jí to ohromně. A teď už k receptu, který je jednoduchý a snadno zapamatovatelný.

Co je k tomu potřeba

  • Káva: 15g
  • Hrubost mletí: jemnější než na V60
  • Teplota vody: 92 st.
  • Celkové množství vody: 250g

 

Vlož papírový filtr do Kality a pořádně ho propláchni již uvařenou vodou, ať se zbavíš případné papírové chuti (celulózy). Zahřeješ tím i konvičku. Vše následně vylej, ať není v Kalitě žádná voda. Nasyp kávu do Kality a poklepej na ni ze strany, aby se káva rovnoměrně rozprostřela po celé dně.

 

kalita_recept

 

A jdeme na věc. Nalij prvních 30g vody a nech po dobu 30 vteřin nakvést (tzv. bloom).  Při druhém zalití použiješ 120g vody, tedy do celkových 150g. Právě druhá zálivka má na svědomí extrahování chutí do tvého kafe.

 

kalita_recept-2

 

Cca v čase 1:45 nalij zbývajících 100g vody do celkem 250g. Protéci by mělo vše v čase 2:30-2:45. Pokud to celé neproteklo, pro příště uprav na hrubší mletí. A pokud proteklo fakt rychle, zjemni mletí.

 

kalita_recept-3

 

Pokud testujeme novou kávu a nepodaří se nám odhadnout a nastavit správnou hrubost hned napoprvé, raději v čase 2:40 Kalitu sundám. Nikdo přeci nechce mít hořké kafe, že?

Ná závěr ještě dodáme, že brew ratio, tedy poměr kávy a vody je cca 1:16. Příště se podíváme na trochu náročnější recepty. Užívej si kafe a dej nám vědět, jak se ti to povedlo nebo jak ho přes Kalitu připravuješ ty.

 

kalita_recept-4