Způsoby filtrování kávy

drippery-3

 

Filtrovaná káva se těší velké oblibě právě proto, že si jí dokážeme připravit v pohodlí domova (nebo aktuálně home officu) a při dodržení pár jednoduchých pravidel můžeme docílit chuti, za kterou se nemusí stydět ani zkušený barista. V tom je její kouzlo. Výběrovou kávu s chutí, co tě dostane doslova do kolen, může zvládnout fakt každý z vás. Je spousta metod příprav, vedle těch osvědčených pak přichází nadšenci s novými postupy, někdy jednoduššími nebo složitějšími, ale vždy s jasným cílem. Získat z umleté kávy to nejlepší, extrahovat ty správné chutě nebo docílit co největší "čistoty" ve výsledném filtru. A protože jich je velká spousta, nabízíme ti výčet těch nejoblíbenějších - těch, které používáme při přípravě i my. Ukážeme ti jejich výhody, ale také úskalí, na která je dobré si dát pozor. V době home officů se ti to určitě hodí. Tak jdeme na to.

Na úvod ještě doplníme, že pro přípravu chutné filtrované kávy je potřeba dodržet pár důležitých pravidel. Tedy použít ideálně filtrovanou vodu, o které víme, jaké má parametry - pořád tvoří drtivou většinu naší kávy a má tak důležité slovo. Vážit alespoň množství kávy, nejlépe pak vše. Vědět, že kávová zrna se nezalévají vařící vodou a také mít na paměti, že výsledek hodně ovlivní i kvalita mletí. A proč tohle všechno? Když se ti povede připravit kávu, co ti chutná, tak bez měření té stejné chutě příště nedocílíš... A všichni chceme, ať to chutná skvěle. A pořád.

AEROPRESS

Jeden z mladých hráčů na poli filtrované kávy, Aeropress, si získal obrovskou popularitu a to zcela zaslouženě. Dva polykarbonátové válce (čti nerozbitné), papírový filtr, vzduch a tlak. To vše se schovává za úspěchem tohoto dripperu, díky kterému se na celém světě koná bezpočet mistrovství v Aeropressování, ať už těch lokálních nebo dokonce světových. Princip filtrování kávy je podobný jako u ostatních dripperů - probíhá přes papírový filtr, který zachytí namletou kávu a do hrnku nebo konvičky pustí pouze filtrovanou kávu. Vše tedy závisí na základních parametrech - hrubosti mletí kávy, teplotě vody a množství obou hlavních složek. Ale Aeropress k tomu všemu přidává ještě jednu proměnnou, která kávě dává nový rozměr, tlak. Stlačením válce dokážeš vyvinout docela solidní tlak, jenž dokáže z kávy extrahovat hutnější chutě. Díky použití "hrubé síly" v podobě tvojí dlaně dokážeš také kontrolovat výsledný čas, po který nápoj připravuješ. To je další výhoda oproti klasikým dripperům, kde musíš vše nechat na působení gravitace. Existuje nespočet receptů na přípravu, ale všechny mají základ ve dvou metodách, jaké se při "aeropressování" používají - klasická metoda nebo inverzní (obrácená), která je o něco málo složitější. Obě mají něco do sebe a za nás radíme - zkoušej a experimentuj :) V současné době je vedle klasické verze Aeropressu k dostání i varianta GO, lépe přizpůsobená na cestování a za nás je to pecka. 

TIP: místo papírových filtrů lze do aeropressu použít např. kovové filtrovací disky třeba ty od značky Able. Zárukou je, že ti nikdy nedojde.

plus
  • nerozbitný díky polykarbon. tělu
  • ideální na cestování (i díky variantě GO)
  • ideální na jedno velké kafe nebo dvě menší
  • dá se relativně dobře připravit i bez vážení kávy a vody
minus
  • po čase potřebná výměna gumového těsnění pístu
  • pro někoho limitující objem připravené kávy

 aeropress_hario (1 of 1)

 


HARIO V60

Klasika všech klasik, kterou můžeš mít ve skleněném, plastovém, keramickém nebo nerezovém provedení. To je V60 od japonské firmy Hario a ta je ve světě filtrované kávy pojmem. Tenhle dripper získal své jméno díky úhlu, který svírá - tedy 60 st. Vyrábí se ve dvou variantách, menší 01 nebo větší 02, která je ideální na 2-4 šálky kávy a tu také preferujeme - více je přeci lépe. Namleté zrno se filtruje přes papírový filtr, velikostí a tvarem přímo určený pro tento dripper. Výsledná kvalita a chuť takto připravené kávy pak závisí na tvé šikovnosti a tedy správné hrubosti mletí, teplotě vody, stylu zalévání a také použitém receptu (jeden z nich tu na webu také máme). Celosvětově je tato metoda hodně populární, už samotná příprava vypadá velmi zajímavě a sledovat třeba baristu, který to má v paži je pastvou pro oči a pak i pro tvoje chuťové pohárky. Správná metoda chce trochu cviku a vědomost, co která proměnná (voda, hrubost, teplota) ovlivňuje. Pokud třeba neodhadneš správnou hrubost mletí, káva ti bude protékat velmi pomalu a bude spíše hořká. Náš tip na recept najdeš i u nás.

TIP: Filtry můžeš koupit buď přírodní (hnědé) nebo ty bělené. U nás vedou bělené, které nezanechávají žádnou nežádoucí chuť ve filtru a proto je také prodáváme.

TIP 2: Můžeš pořídit variantu V60 v provedení Tetsu Kasuya - podle vítěze Brewer Cupu z roku 2016. Je unikátní ve svém jiném drážkování a konci dripperu. Díky tomu dokážeš z kávy vyextrahovat více chutí. Metodu Kasuya 4:6 jsme pro tebe podrobili detailní analýze v tomto článku

plus
  • dá se pořídit za pár korun (plastové provedení)
  • relativně jednoduchý princip
  • spousta receptů a metod přípravy
minus
  • hrubost mletí je zásadní proměnná (pokud to nevychytáš, káva ti neproteče v ten správný čas a bude chutnat hořce)
  • pro docílení dobré chuti musíš vážit jak kávu, tak vodu
  • abys vše vyladil, chce to trochu cviku. 

 home_office-6

 


KALITA WAVE

Další ikona na poli přípravy kávy - někdo prostě rád V60 a někdo Kalitu, model Wave. Vzdáleně Kalita připomíná metodou přípravy právě V60, ale přesto je odlišná a to dost významně - má totiž zcela jiný přístup k extrakci kávy a nabízí ploché dno dripperu. Káva se do konvičky filtruje také přes papírový filtr, který má specifický tvar připomínající vlny (odtud název modelu Wave) s cílem minimalizovat dotek dripperu a papírového filtru - tím se lépe řídí stálost teploty vody na vstupu i výstupu. Ten hlavní rozdíl je ale v počtu otvorů, kterými filtrovaná káva protéká. Kalita má hned tři (oproti jednomu u V60). Díky tomu dochází k rovnoměrnější extrakci a ideální rozložení teplé vody, která protéká skrz mletou kávu. Výsledkem pak je oproti jiným metodám čistší chuť připraveného filtru. Kalita dokáže také trochu více odpustit v případě nesprávně zvolené hrubosti mletí, přeci jen jsou tři otvory více než pouze jeden. Stejně jako V60 se vyrábí v mnoha provedeních a vrcholem je provedení Tsubame - kdy je vyrobena z prémiových materiálů - nerezu nebo mědi. Kalita se dá pořídit ve velikosti 155 nebo 185, podle toho, jestli preferuješ 1-2 šálky nebo 2-4 šálky.

plus
  • lepší kontrola průtoku vody
  • čistší chuť filtrované kávy
  • jedinečný design a zpracování (Tsubame)
minus
  • horší dostupnost filtrů
  • i zde to chce trochu cviku a tréninku

 fraidhets-6

 


FRENCH PRESS

Je tu s námi už od roku 1929 a přes to, že se mu říká French press, světlo světa spatřil v Itálii. Některé prameny ale uvádí, že princip french pressu má na svědomí právě francouz, který vlivem náhody takto poprvé připravil svoji kávu. Ať už je pravda jakákoli, jde o celosvětově nejpopulárnější metodu přípravy filtrované kávy. Jednoduše hrubě namletou kávu nasypeš do pressu, zaliješ ne příliš horkou vodou, promícháš, necháš extrahovat 3-4 minuty a poté vrchním sítkem stlačíš kávová zrnka, ze kterých se stal v podstatě lógr, dolů. A můžeš servírovat. I když je příprava kávy ve french pressu jednoduchá, vyplatí se dodržet základní pravidla filtrování kávy (teplota vody, filtrovaná voda, hrubost mletí) a hlavně - jakmile si kávu připravíš, nikdy jí nenech dále extrahovat v konvičce. Dlouhá doba extrakce dodá kávě hořkou chuť a to nechceš. Takže připravit a hned rozlít do šálků nebo jiné konvičky. U nás můžeš sehnat krásný a stylový french press od italské značky Bialetti.

 

plus
  • jednoduchá příprava
  • dle zvolené velikosti připravíš 2 a více šálků téměř ihned
  • vhodné pro úplné začátečníky
  • nepotřebuješ žádné papírové filtry
minus
  • v podstatě jedna daná metoda přípravy
  • nemůžeš si s kávou "tolik hrát"
  • možné riziko hořké chuti ve filtrované kávě
  • hůře se čistí

 

 drippery-2

Zpět do obchodu