Kafeplac bloguje

Káva je pro nás čirá radost, naše černé zlato a nápoj, bez kterého je den smutnější. Bez špetky kofeinu ani ránu. Za ty roky jsme si vybudovali slušnou závislost a hrdě se k ní hlásíme. Pokud někdo založí "Caffeine Anonymous", budeme prvními členy, ale bez zjevné snahy se napravit. Prostě nás baví kávu nejen pít, ale také o ni mluvit, poznávat nové pražírny nebo kavárny, zkoušet receptury. Proto jsme si pro vás připravili sekci "Vášeň", což je také jedno slovo z našeho sloganu a znamená pro nás hodně. Rádi se s tebou podělíme o naše recepty, triky nebo tipy na kavárny ať už u nás nebo v zahraničí. 

 

 

 

Co a kde číst o kávě?

  Aktuálně se náš denní režim výrazně smrknul a zmizely některé aktivity, díky kterým jsme neměli čas třeba..... třeba na čtení. Takže jestli se ti už Netflix zajídá, televizní zprávy ti přijdou pořád jako přes kopírák, pak tě snad zachráníme výběrem zajímavých webů, časopisu nebo knihy, které se věnují kávě a její přípravě. Sami je čteme a tím si rozšiřujeme znalosti a dovednosti - on to do té naší hlavy jen tak někdo nenahraje. A kdy jindy, když ne teď?  Standart magazín https://standart.sk Je to přesně 18x3 měsíců, kdy začal vycházet magazín o kávě tvořený samotnými fanoušky kávy. Vznikl na Slovensku a dnes je k dostání v 80 zemích světa a v několika jazykových mutacích. To svědčí o tom, že ho dělají sakra kvalitně. Je striktně printový, žádnou svoji elektronickou mutaci nemá a je to dobře. Vysokogramážový papír, krásné fotky, ilustrace - to není pouze časopis, to je k...

V60: Metoda 4:6 podle Tetsu Kasuya

  Co kdybychom dneska experimentovali a představili si metodu přípravy kávy přes dripper Hario V60, která v roce 2016 zajistila vítězství Brewers Cupu na World of Coffee pro Tetsu Kasuya? Metoda má tajemný název 4:6 a my ti hnedka vysvětlíme, co za tím vězí. Princip metody: Metoda 4:6 je založena na faktu, že první dvě zalití vodou má největší vliv na sladkost a aciditu připravované kávy. Prvních 40% vody ovlivní tedy přímo chuť, zbývajících 60% pak ovlivní sílu výsledného nápoje. Jednoduše lze říci, že pro větší sladkost kávy budeš v rámci prvního zalití používat méně vody a pokud budeš chtít naopak kávu více acidnější, při prvním zalití použiješ více vody. Lépe ti poradí asi obrázek, který jasně ukazuje všechny fáze - ty jsou časově rozděleny vždy do 45 vteřin, pro tento recept používáme 20g kávy pro 300g vody. Cílem je vždy zachovat poměr 4.6 nebo chceš-li, tak 40% na 60%. O...

Kdy je čerstvá káva ideální na přípravu?

Častokrát se na to ptáte, často to řešíte. Dneska se podíváme na to, kdy je ten správný čas na otevření a přípravu čerstvé zrnkové výběrové kávy a také na to, jak ji vhodně skladovat. Nebudeme řešit, co kdy a kde bylo napsáno, zkusíme ti napsat náš pohled na věc. A tak jdeme na to, není čerstvá káva jako čerstvá káva... Nejdříve stručně o tom, co probíhá v zrnu bezprostředně po upražení - tzv. degassing neboli uvolňování plynů, které jsou důsledkem právě procesu pražení. A plyny v čele s oxidem uhličitým uvolňující se postupně z kávového zrna způsobí, že voda při extrakci kávy - ať už u espressa nebo filtru - můžou ovlivnit kontakt vody a kávy samotné, ale my nad tím přeci chceme mít kontrolu, že? Dalším důvodem je, že oxid uhličitý kávu "zakonzervuje" a nedovolí ji naplno rozvinout svůj chuťový potenciál a způsobí mírnou hořkost v uvařené kávě - senzorické dojmy z jejího ochutnává...

Srovnávací test mlýnků Timemore C1 vs. Comandante C40 Mk3

  V nabídce se nám konečně po delší době opět objevily mlýnky Timemore C1 a to hned ve dvou barvách - černé a elegantní bílé. Máme z toho fakt radost, protože jde o cenově celkem dostupný "mlejn" a po více než půlroce používání musíme říci, že nás svým výkonem rozhodně překvapil. A to dokonce natolik, že jsme k němu do srovnávacího testu přidal rovnou špičku mezi ručními mlýnky - Comandante C40 Mk3.    Zpracování a design Po vybalení z hezké černé krabičky tě vedle mlýnku překvapí cestovní pytlík a štěteček na základní údržbu. Super věci a navíc velmi užitečné. Mlýnek samotný působí solidním zpracováním, osa mlýnku je pevná, nikde žádná vůle a povrchové zpracování vyvedené v antracitovém hliníku s jemným vzorem je praktické - mlýnek tak hezky drží v ruce a neklouže. Ve srovnání s Comandante je celkově užší, což bude jistě plus pro drobnější ruku. Vedle něj působní C4...

Základní recept pro Kalitu Wave

Druhá adventní neděle se nám zdá skvělá na představení univerzálního receptu pro přípravu filtru pomocí Kality Wave. U nás používáme obě velikosti, jak 155, tak 185. Na fotkách nám pózuje větší z nich, 185, navíc v provedení Tsubame z nerezu - sluší jí to ohromně. A teď už k receptu, který je jednoduchý a snadno zapamatovatelný. Co je k tomu potřeba Káva: 15g Hrubost mletí: jemnější než na V60 Teplota vody: 92 st. Celkové množství vody: 250g   Vlož papírový filtr do Kality a pořádně ho propláchni již uvařenou vodou, ať se zbavíš případné papírové chuti (celulózy). Zahřeješ tím i konvičku. Vše následně vylej, ať není v Kalitě žádná voda. Nasyp kávu do Kality a poklepej na ni ze strany, aby se káva rovnoměrně rozprostřela po celé dně.     A jdeme na věc. Nalij prvních 30g vody a nech po dobu 30 vteřin nakvést (tzv. bloom).  Při druhém zalití použije...

O kafi u kafe s Jirkou Gieslem z Kafe Jesen

Nedávno jsme rozšířili nabídku o super kávy od pražírny Kafe Jesen, kterou má pod palcem Jirka Giesl z Pikoly Šumperk. Jsme rádi, že právě my můžeme jejich zrno posílat do “světa” přes náš eshop a řekli jsme si, že  by bylo škoda, aby si Jakub nechal moc fajn povídání o kafi a vzniku pražírny jen pro sebe a tak tady ti ho hezky “servírujeme”. Udělej si filtr nebo double a začti se. Kafe je vášeň, ale taky pěkná dřina, ale bez něho by byl svět tak nějak... Chudší?????    Pražení, romantické představy, Tracyho tygr a krocení divokého koně. Jirko, káva a ty ve třech slovech? Rituál, energie, komunita Tahle otázka se přímo nabízí, nejdříve široko daleko známá Pikola a pak pražírna. Kdy a kde jsi dostal nápad na založení vlastní pražírny? Ten nápad tu byl hned od začátku kavárny. Chtěli jsme být co nejvíc soběstační a většinu věcí si dělat sami. Celé to obalovala roma...

Recept na V60

Úhledně zabalená krabice s logem kafeplac naznačuje, že uvnitř bude asi něco dobrého. Chvíle napětí a chirurgické práce při řezání pásky a tvá nová výběrová káva je tu. Takže jí chceš hned vyzkoušet, to je přeci jasné. Přinášíme ti náš univerzální recept na přípravu filtrované kávy přes dripper v60. Krásně u toho zjistíš potenciál zrnkové kávy a je to tak akorát pro jednoho - napoprvé se přeci nebudeš dělit :)     1. Budeš potřebovat Hario V60, ideálně variantu 01 pro 1-2 porce kávy a bělený papírový filtr. Ten si přehni, aby ti držel kónický tvar a pořádně prolij horkou vodou, aby se ti do hrnku nedostaly nechtěné chutě celulózy apod. Mezitím si odvaž a namel 12g kávy. Hrubost mletí viz jako na obrázku. Záleží na druhu kávy, u nás začínáme na mlýnku dle doporučení výrobce pro konkrétní přípravu kávy. A směle můžeme doporučit třeba ty od Timemore - melou precizně a za nás ...

Cold brew - jak na něj

Flat white jsi měl ráno, po obědě jsi do sebe hodil double espresso a teď by sis dal něco osvěžujícího. Na výběr toho je více, ale pojďme se podívat na v poslední době hodně oblíbený cold brew - za studena filtrovaná káva, co nakopne, osvěží a pohladí i tvoje chuťové pohárky. Základní prvkem pro přípavu je “čas” - pokud si ho chceš dát, musíš přemýšlet minimálně 12 hodin dopředu. Dobré věci zkrátka nejsou otázkou okamžiku. A proč tak dlouho? Teplotu vody při přípavě klasickýho filtru musíte nahradit dostatkem času, který vám zajistí tu správnou extrakci z mleté kávy. Zkrátka teplo za čas. Když vydržíš ještě déle, odměnou ti budiž dokonalá exploze sladších chutí, které se díky studené přípravě projeví v kávě více.   Jak na něj?  Je to jednoduché a nám se nejlépe osvědčil tento recept: 40g nahrubo namletého zrna určeného pro filtr (Comandante mlýnek nastavený na 35 kliků...

8 položek celkem