Objednávky vytvořené do 19h expedujeme následující pracovní den. Takže fakt rychle :)

Kafeplac bloguje

Káva je pro nás čirá radost, naše černé zlato a nápoj, bez kterého je den smutnější. Bez špetky kofeinu ani ránu. Za ty roky jsme si vybudovali slušnou závislost a hrdě se k ní hlásíme. Pokud někdo založí "Caffeine Anonymous", budeme prvními členy, ale bez zjevné snahy se napravit. Prostě nás baví kávu nejen pít, ale také o ni mluvit, poznávat nové pražírny nebo kavárny, zkoušet receptury. Proto jsme si pro vás připravili sekci "Vášeň", což je také jedno slovo z našeho sloganu a znamená pro nás hodně. Rádi se s tebou podělíme o naše recepty, triky nebo tipy na kavárny ať už u nás nebo v zahraničí. 

 

 

 

Základní recept pro Kalitu Wave

Druhá adventní neděle se nám zdá skvělá na představení univerzálního receptu pro přípravu filtru pomocí Kality Wave. U nás používáme obě velikosti, jak 155, tak 185. Na fotkách nám pózuje větší z nich, 185, navíc v provedení Tsubame z nerezu - sluší jí to ohromně. A teď už k receptu, který je jednoduchý a snadno zapamatovatelný. Co je k tomu potřeba Káva: 15g Hrubost mletí: jemnější než na V60 Teplota vody: 92 st. Celkové množství vody: 250g   Vlož papírový filtr do Kality a pořádně ho propláchni již uvařenou vodou, ať se zbavíš případné papírové chuti (celulózy). Zahřeješ tím i konvičku. Vše následně vylej, ať není v Kalitě žádná voda. Nasyp kávu do Kality a poklepej na ni ze strany, aby se káva rovnoměrně rozprostřela po celé dně.     A jdeme na věc. Nalij prvních 30g vody a nech po dobu 30 vteřin nakvést (tzv. bloom).  Při druhém zalití použije...

O kafi u kafe s Jirkou Gieslem z Kafe Jesen

Nedávno jsme rozšířili nabídku o super kávy od pražírny Kafe Jesen, kterou má pod palcem Jirka Giesl z Pikoly Šumperk. Jsme rádi, že právě my můžeme jejich zrno posílat do “světa” přes náš eshop a řekli jsme si, že  by bylo škoda, aby si Jakub nechal moc fajn povídání o kafi a vzniku pražírny jen pro sebe a tak tady ti ho hezky “servírujeme”. Udělej si filtr nebo double a začti se. Kafe je vášeň, ale taky pěkná dřina, ale bez něho by byl svět tak nějak... Chudší?????    Pražení, romantické představy, Tracyho tygr a krocení divokého koně. Jirko, káva a ty ve třech slovech? Rituál, energie, komunita Tahle otázka se přímo nabízí, nejdříve široko daleko známá Pikola a pak pražírna. Kdy a kde jsi dostal nápad na založení vlastní pražírny? Ten nápad tu byl hned od začátku kavárny. Chtěli jsme být co nejvíc soběstační a většinu věcí si dělat sami. Celé to obalovala roma...

Recept na V60

Úhledně zabalená krabice s logem kafeplac naznačuje, že uvnitř bude asi něco dobrého. Chvíle napětí a chirurgické práce při řezání pásky a tvá nová výběrová káva je tu. Takže jí chceš hned vyzkoušet, to je přeci jasné. Přinášíme ti náš univerzální recept na přípravu filtrované kávy přes dripper v60. Krásně u toho zjistíš potenciál kávy a je to tak akorát pro jednoho - napoprvé se přeci nebudeš dělit :)     1. Budeš pořebovat Hario V60, ideálně variantu 01 pro 1-2 porce kávy a bělený papírový filtr. Ten si přehni, aby ti držel kónický tvar a pořádně prolij horkou vodou, aby se ti do hrnku nedostaly nechtěné chutě celulózy apod. Mezitím si odvaž a namel 12g kávy. Hrubost mletí viz jako na obrázku. Záleží na druhu kávy, u nás začínáme na mlýnku Comandante na cca 26 “kliknutí”.     2. Připrav si kávu do v60 a jemným poklepáním rovnoměrně rozlož kávu po ploše dri...

Cold brew - jak na něj

Flat white jsi měl ráno, po obědě jsi do sebe hodil double espresso a teď by sis dal něco osvěžujícího. Na výběr toho je více, ale pojďme se podívat na v poslední době hodně oblíbený cold brew - za studena filtrovaná káva, co nakopne, osvěží a pohladí i tvoje chuťové pohárky. Základní prvkem pro přípavu je “čas” - pokud si ho chceš dát, musíš přemýšlet minimálně 12 hodin dopředu. Dobré věci zkrátka nejsou otázkou okamžiku. A proč tak dlouho? Teplotu vody při přípavě klasickýho filtru musíte nahradit dostatkem času, který vám zajistí tu správnou extrakci z mleté kávy. Zkrátka teplo za čas. Když vydržíš ještě déle, odměnou ti budiž dokonalá exploze sladších chutí, které se díky studené přípravě projeví v kávě více.   Jak na něj?  Je to jednoduché a nám se nejlépe osvědčil tento recept: 40g nahrubo namletého zrna určeného pro filtr (Comandante mlýnek nastavený na 35 kliků...

4 položek celkem