Recept na V60

Úhledně zabalená krabice s logem kafeplac naznačuje, že uvnitř bude asi něco dobrého. Chvíle napětí a chirurgické práce při řezání pásky a tvá nová výběrová káva je tu. Takže jí chceš hned vyzkoušet, to je přeci jasné. Přinášíme ti náš univerzální recept na přípravu filtrované kávy přes dripper v60. Krásně u toho zjistíš potenciál zrnkové kávy a je to tak akorát pro jednoho - napoprvé se přeci nebudeš dělit :)

 

recept_v60

 

1. Budeš potřebovat Hario V60, ideálně variantu 01 pro 1-2 porce kávy a bělený papírový filtr. Ten si přehni, aby ti držel kónický tvar a pořádně prolij horkou vodou, aby se ti do hrnku nedostaly nechtěné chutě celulózy apod. Mezitím si odvaž a namel 12g kávy. Hrubost mletí viz jako na obrázku. Záleží na druhu kávy, u nás začínáme na mlýnku dle doporučení výrobce pro konkrétní přípravu kávy. A směle můžeme doporučit třeba ty od Timemore - melou precizně a za nás patří mezi ty kvalitní a zároveň cenově dostupné. Zkrátka mlýnek na kávu musí být kvalitní, aby byl kvalitní i samotný výsledek.

 

recept_v60-2

 

2. Připrav si kávu do v60 a jemným poklepáním rovnoměrně rozlož kávu po ploše dripperu. Mezitím ti voda stihla už trochu vychladnout, pokud máš na konvici možnost nastavení teploty, tak ti prozradíme, že používáme cca 92 st C.

 

recept_v60-7

 

3. A jde se na věc - poprvé nalij 30g vody a vyčkej do 30s - dochází k tzv. Nakvetení kávy (“bloom”) a uvolňují se plyny a látky, které vznikly při procesu pražení. 

 

recept_v60-3

 

4. Druhé zalití začni ve 30s a nalij 80g vody, tedy na váze pak budeš mít 110g. Kávu zalévej ideálně v jednom směru a nemiř proudem vody přímo na papírový filtr. 

 

recept_v60-6

 

5. Cca v 1 minutě začni dolévat dalších a taky posledních 90g vody. Celkem tedy použiješ 200g vody. Vše by ti mělo protéct filtrem v čase okolo 2 min. Výsledkem je akorátní porce pro jednoho a celkem rychlý čas přípravy.

 

recept_v60-4

 

6. Pokud ti to v tomto čase neproteče všechna voda, použij hrubší mletí, pokud je to příliš rychlé, zjemni mletí. Zkus si také hrát s teplotou vody, můžeš jít určitě i na hodnoty nižší než 92st. Experimentuj a ochutnávej a hlavně si užij svoji výběrovku :)

 

recept_v60-5