Dnes si zde ukážeme jeden z mnoha receptů na přípravu filtrované kávy pomocí dripperu Hario V60. Tento dripper je zřejmě nejpopulárnější na celém světě a troufneme si tvrdit, že v každé pořádné kavárně má své místo u alternativních metod přípravy káv. Recept vychází od guru výběrové kávy, díky kterému se stal svět výběrovky populárnější a dostupnější pro mnoho dalších lidí, ze kterých se postupně stali třeba baristé. Je jím Scott Rao, jenž úspěšně založil a vedl několik kaváren a poté se vrhnul na edukaci, psaní knih, přednášky a konzultace zejména v oblasti pražení káv.
Na začátek pár doporučení:
- vybírej kávu, která je vhodná pro alternativní metody přípravy (na filtr, pour over)
- přesné vážení a měření není nezbytně nutné, ale je základem úspěchu (aby i další filtr chutnal stejně dobře)
- vařící voda není správnou volbou
- kvalitní voda dokáže velké věci
- před přípravou vždy pořádně propláchni papírový filtr (zbavíš ho specifické papírové chuti)
Recept vychází z 22g středně hrubě namleté kávy a výsledný nápoj bude mít okolo 360g filtrované kávy. (Poměr je tak 1:16,4)
1. Nejprve si připrav filtr, který v místě naproti švu přeložíte, aby držel svůj kruhový tvar
2. ohřej si kvalitní vodu na teplotu 94 st. C.
2. Filtr i konvičku pořádně prolij vodou, aby se papír zbavil své "celulózní" příchuti a vše bylo ideálně zahřáté
3. Nasypej 22g čerstvě namleté kávy do V60 a poklepáním na bok srovnej kávu do roviny
4. Prví na řadě je zalití 66g vody, aby namletá káva mohla hezky nakvést (blooming)
5. Vezmi dripper za okraj a mírně s ním zakruž, aby se voda dostala k maximální množství kávy, zkus kroužit 10 vteřin
6. V čase 0:45 krouživými pohyby dolévej vodu do celkové váhy 360g. Cílem je lít stejnoměrně, ze stejné výšky
7. Jemně lžičkou sejmi kávu z okrajů
8. V čase cca 1:45 opět lehce zakruž dripperem, aby se znovu hladina kávy srovnala
9. Pokud jde vše podle plánu, v 3:00 máš hotovo, v tento čas by všechna voda měla z dripperu prokapat do konvičky
Pokud se to nepodařilo a proteklo to daleko dříve - zkus jemnější mletí. A naopak - pokud vše trvalo déle, uber na jemnosti a zvol hrubší kalibr mletí.
Zkus dodržet časování i gramáž, ale klidně i experimentuj. Základní poučka praví, že na gramáž kávy je první zálivka 3x větší (22g kávy = 66g vody). Stejně ta si poměry můžeš různě upravovat a zkoušet, jestli káva neukáže nějaký další potenciál v chuti i vůni. Hlavní je, aby tě to bavilo. Je to krásný rituál a odměnou na konci je perfektní filtr.
Mkrni i na video Scotta, kde je vše hezky ukázáno v praxi.