Recept na dripper V60 podle Scotta Rao

Dnes si zde ukážeme jeden z mnoha receptů na přípravu filtrované kávy pomocí dripperu Hario V60. Tento dripper je zřejmě nejpopulárnější na celém světě a troufneme si tvrdit, že v každé pořádné kavárně má své místo u alternativních metod přípravy káv. Recept vychází od guru výběrové kávy, díky kterému se stal svět výběrovky populárnější a dostupnější pro mnoho dalších lidí, ze kterých se postupně stali třeba baristé. Je jím Scott Rao, jenž úspěšně založil a vedl několik kaváren a poté se vrhnul na edukaci, psaní knih, přednášky a konzultace zejména v oblasti pražení káv.

Na začátek pár doporučení:

  • vybírej kávu, která je vhodná pro alternativní metody přípravy (na filtr, pour over)
  • přesné vážení a měření není nezbytně nutné, ale je základem úspěchu (aby i další filtr chutnal stejně dobře)
  • vařící voda není správnou volbou
  • kvalitní voda dokáže velké věci
  • před přípravou vždy pořádně propláchni papírový filtr (zbavíš ho specifické papírové chuti)

Recept vychází z 22g středně hrubě namleté kávy a výsledný nápoj bude mít okolo 360g filtrované kávy. (Poměr je tak 1:16,4)

1. Nejprve si připrav filtr, který v místě naproti švu přeložíte, aby držel svůj kruhový tvar

2. ohřej si kvalitní vodu na teplotu 94 st. C.

2. Filtr i konvičku pořádně prolij vodou, aby se papír zbavil své "celulózní" příchuti a vše bylo ideálně zahřáté

3. Nasypej 22g čerstvě namleté kávy do V60 a poklepáním na bok srovnej kávu do roviny

4. Prví na řadě je zalití 66g vody, aby namletá káva mohla hezky nakvést (blooming)

5. Vezmi dripper za okraj a mírně s ním zakruž, aby se voda dostala k maximální množství kávy, zkus kroužit 10 vteřin

6. V čase 0:45 krouživými pohyby dolévej vodu do celkové váhy 360g. Cílem je lít stejnoměrně, ze stejné výšky

7. Jemně lžičkou sejmi kávu z okrajů

8. V čase cca 1:45 opět lehce zakruž dripperem, aby se znovu hladina kávy srovnala

9. Pokud jde vše podle plánu, v 3:00 máš hotovo, v tento čas by všechna voda měla z dripperu prokapat do konvičky

 

Pokud se to nepodařilo a proteklo to daleko dříve - zkus jemnější mletí. A naopak - pokud vše trvalo déle, uber na jemnosti a zvol hrubší kalibr mletí. 

Zkus dodržet časování i gramáž, ale klidně i experimentuj. Základní poučka praví, že na gramáž kávy je první zálivka 3x větší (22g kávy = 66g vody). Stejně ta si poměry můžeš různě upravovat a zkoušet, jestli káva neukáže nějaký další potenciál v chuti i vůni. Hlavní je, aby tě to bavilo. Je to krásný rituál a odměnou na konci je perfektní filtr.

 

 

Mkrni i na video Scotta, kde je vše hezky ukázáno v praxi.